
Αιφνίδιο εξάνθημα: μια συχνή παιδική ασθένεια

ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΕΞΑΝΘΗΜΑ
Τι είναι το αιφνίδιο εξάνθημα;
Το αιφνίδιο εξάνθημα (roseola infantum ή exanthema subitem) είναι μια συχνή εξανθηματική νόσος στα παιδιά, ιδιώς σε αυτά κάτω των 2 ετών, που προκαλείται συνήθως από τους ερπητοιούς 6 και 7. Εμφανίζεται με πυρετό υψηλό που διαρκεί 3 με 5 μέρες και ακολουθείται από την εμφάνιση χαρακτηριστικού εξανθήματος. Προκαλεί συχνά ανησυχία στους γονείς, πρόκειται ωστόσο για μη σοβαρή νόσο που δεν χρειάζεται θεραπεία.
Ποιός είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιου;
Η μετάδοση του ερπητοιού 6 που είναι και ο συχνότερος αιτιολογικός παράγοντας της νόσου γίνεται με σταγονίδια από βρέφη και παιδιά που νοσούν. Ο ενήλικας που θα μεταδόσει τη νόσο είναι συνήθως ασυμπτωματικός. Η περίοδος επώασης του ιου, το χρονικό διάστημα δηλαδή από την έκθεση στον ιο έως την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων είναι περίπου 10 ημέρες.
Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Τα κυρίαρχα συμπτώματα είναι ο πυρετός που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 40°C και διαρκεί 3-5 ημέρες και το εξάνθημα που εμφανίζεται 12-24 ωρες μετά την πτώση του πυρετού. Οι κόκκινες αυτές κηλίδες ξεκινούν από τον κορμό και επεκτείνονται αργότερα στο πρόσωπο και τα άκρα. Δεν προκαλούν φαγούρα και διαρκούν 1-2 μέρες.
Χαρακτηριστικό της εμπύρετης αυτής ίωσης είναι οτι τα περισσότερα παιδιά έχουν καλή διάθεση και μπορεί να μην φαίνονται άρρωστα. Κάποια ωστόσο μπορεί να έχουν απώλεια της όρεξης για φαγητό, να φαίνονται κουρασμένα, να έχουν διάρροιες ή να έχουν οίδημα βλεφάρων.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Τη διάγνωση κάνει ο παιδίατρος από το ιστορικό και την κλινική εικόνα του παιδιού. Εργαστηρικός έλεγχος αποφασίζεται εαν η εικόνα του παιδιού είναι άτυπη ή ανησυχητική.
Πότε χρειάζεται αμεσα ιατρική αξιολόγηση;
- Εαν πρόκειται για βρέφος κάτω των 3 μηνών
- Εαν ο πυρετός είναι πάνω από 39.4ºC στη μασχάλη ή πάνω από 38.9ºC εαν το παιδί είναι από 3-36 μηνών
- Εαν το παιδί είναι ιδιαίτερα καταβεβλημένο ή δεν πίνει υγρά
- Εαν ο πυρετός διαρκεί πάνω από 3 ημέρες
- Εαν το παιδί κάνει σπασμούς
Ποιά είναι η θεραπεία;
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία καθώς η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη. Χρειάζεται ξεκούραση και χορήγηση αντιπυρετικών για την ανακούφιση του παιδιού. Δεν χρειάζεται επίσης καμία θεραπεία για το εξάνθημα.
Πηγή: uptodate