Παιδίατρος Δρ. Λαμπρινή Σταμάτη | Άρθρα | Γρίπη στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Κάθε χρόνο κατά τη χειμερινή περίοδο και ιδιαίτερα τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, κάνει την εμφάνισή της η γρίπη. Πρόκειται για οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια συμπτώματα μέχρι σοβαρή νόσηση ακόμα και την εμφάνιση επιπλοκών.

Σύμφωνα με την εμπειρία μας τα μικρά παιδιά ιδίως κάτω των 5 ετών, τα νεογνά και τα βρέφη, καθώς και αυτά που πάσχουν από κάποιο υποκείμενο χρόνιο νόσημα είναι υποψήφια για βαρύτερη νόσηση αλλά και εμφάνιση επιπλοκών που αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τα συμπτώματα της νόσου και να μπορούν να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα σημάδια αυτά που θα τους οδηγήσουν στον παιδίατρο.

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η γρίπη στα παιδιά είναι κυρίως υψηλός πυρετός αιφνίδιας έναρξης που συνοδεύεται συχνά με ρίγος κατά την άνοδό του, ρινική καταρροή, βήχας, έντονη κόπωση, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, έμετοι και διάρροιες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε οτι στα βρέφη ο πυρετός μπορεί να συνοδεύεται από ευερεθιστότητα και άρνηση λήψης τροφής. Ως πιο συχνές επιπλοκές της γρίπης συναντούμε την πνευμονία, την έξαρση του βρογχικού άσθματος, την ωτίτιδα και την ιγμορίτιδα.

 

Πώς θα ξεχωρίσω αν το παιδί μου έχει απλό κρύωμα ή γρίπη;

Το απλό “κρυολόγημα” προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από αυτούς της γρίπης και διαδράμει πολύ ηπιότερα από τη γρίπη. Δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολο να τα διακρίνουμε μεταξύ τους. Οι βασικότερες διαφορές τους είναι οτι μια απλή ίωση διαρκεί λιγότερο δηλαδή περίπου 3-4 ημέρες, δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα υψηλό πυρετό και προεξάρχοντα συμπτώματα είναι η ρινική καταρροή και ο βήχας. Επίσης το παιδί δεν δείχνει ιδιαίτερα κουρασμένο και άρρωστο.

 

Πότε χρειάζεται άμεση αξιολόγηση από παιδίατρο ή παραπομπή σε νοσοκομείο;

Όταν πατηρήσουμε:

  • Υψηλό πυρετό πάνω από 3 ημέρες χωρίς τάση αραίωσης
  • Δύσκολη ή γρήγορη αναπνοή
  • Αλλαγή στο χρώμα του παιδιού (μπλέ ή γκρι παιδί)
  • Μειωμένη διάθεση για παιχνίδι – υπνηλία
  • Μειωμένη όρεξη για φαγητό
  • Πολλαπλούς εμέτους ή διάρροιες με μειωμένη λήψη υγρών και μειωμένη διούρηση
  • Επανεμφάνιση του πυρετού μετά από μια περίοδο βελτίωσης των συμπτωμάτων
  • Ειδικά για βρέφη μικρότερα των 3 μηνών η εμφάνιση πυρετού οποιουδήποτε ύψους, η άρνηση λήψης τροφής ή η υπνηλία/νωθρότητα πρέπει πάντα να οδηγούν στον παιδίατρο

Πώς γίνεται η διάγνωση της γρίπης;

Η διάγνωση της γρίπης γίνεται βάσει της κλινικής εικόνας του παιδιού και σπάνια ίσως χρειαστούν ειδικές εξετάσεις για την επιβεβαίωσή της. Τέτοιες είναι τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης του ιού από εκκρίσεις της μύτης ή του φάρυγγα καθώς και τεστ αίματος που αποτελεί και την πιο ακριβή μέθοδο.

Ποιά είναι η θεραπεία της γρίπης;

Όπως και κάθε άλλη ίωση η γρίπη “κάνει τον κύκλο της” και δεν χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικών. Πρέπει να φροντίζουμε τα παιδιά όσο νοσούν να μένουν στο σπίτι και να μην έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα τουλάχιστον για ένα 24ωρο μετά το τέλος του πυρετού. Φροντίζουμε επίσης για την επαρκή ενυδάτωσή τους και τη χορήγηση αντιπυρετικών για τον πυρετό. Αντιϊκά φάρμακα για την γρίπη υπάρχουν αλλά αποφασίζει ο παιδίατρος πότε θα χορηγηθούν. Συνήθως χορηγούνται όταν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα ή σε παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τη γρίπη;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε οτι οι ιοί της γρίπης όπως και οι άλλοι ιοί του αναπνευστικού μεταδίδονται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο με σταγονίδια του αέρα μετά από βήχα ή φτάρνισμα και παραμένουν σε επιφάνειες από λίγα λεπτά έως κάποιες ώρες ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό με εκκρίσεις του αναπνευστικού 2-3 ημέρες πριν εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα και για μία περίπου εβδομάδα μετά.

Όπως και για κάθε άλλη ίωση μπορούμε να προστατευτούμε εμείς και τα παιδιά μας με την τήρηση απλών κανόνων υγιεινής. Πρέπει να πλένουμε συχνά και σωστά τα χέρια μας, να φταρνιζόμαστε ή να βήχουμε στην έσω επιφάνεια του αγκώνα αν δεν έχουμε χαρτομάντηλα, να μην ακουμπάμε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα μας πριν πλύνουμε τα χέρια μας και να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους τις περιόδους που έχουμε έξαρση της γρίπης.

Επιπλέον όμως για την γρίπη το αποτελεσματικότερο μέσο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριππικό εμβόλιο. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, το εμβόλιο συστήνεται για παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας και είναι άνω των 6 μηνών.

Μπορεί να θηλάσει μια μητέρα με γρίπη;

Ο θηλασμός όπως είναι γνωστό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού ή του βρέφους. Ακόμα λοιπόν κι όταν η μητέρα νοσεί από γρίπη ή λαμβάνει αντιϊκά φάρμακα μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει καθώς έτσι προφυλάσσει το μωρό της από σοβαρή νόσηση. Προσοχή όμως στην τήρηση των μέτρων προστασίας μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών.