Παιδίατρος Δρ. Λαμπρινή Σταμάτη | Άρθρα | Λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Λαρυγγίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή της περιοχής του λάρυγγα που προκαλεί βραχνή φωνή και ερεθιστικό παροξυσμικό βήχα που θυμίζει γάβγισμα σκύλου. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες αιτίες απόφραξης του ανώτερου αναπνευστικού στα παιδιά. Και ενω στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊάται, απαιτείται προσοχή ωστε να διακρίνουμε τις πιο σοβαρές περιπτώσεις και να δράσουμε ανάλογα.

 

Που οφείλεται η λαρυγγίτιδα;

Στα παιδιά συχνότερο αίτιο λαρυγγίτιδας είναι οι ιοί και ειδικά ο ιός της παραινφλουέντζας ο οποίος μεταδίδεται με σταγονίδια και επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Έχουν όμως ενοχοποιηθεί και αλλεργίες που οδηγούν σε σπασμό του λάρυγγα. Συνήθως λαρυγγίτιδα συναντάμε τους χειμερινούς μήνες.

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα και η πορεία της νόσου;

Τα πρώτα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας είναι ήπια ρινική καταρροή, ξηρός βήχας με ή χωρίς χαμηλό πυρετό που διαρκούν λίγες μέρες. Κατά την πορεία της νόσου, το παιδί παρουσιάζει βραχνή φωνή και έντονο ερεθιστικό βήχα που θυμίζει σκύλο που γαβγίζει. Η επιδείνωση συμβαίνει συνήθως κατά τις νυχτερινές ώρες με δυσκολία στην αναπνοή και κυρίως στην εισπνοή όπου παράγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος σα σφύριγμα (σιγμός). Το παιδί εμφανίζει επιδείνωση του βήχα που μοιάζει με γάβγισμα και εισολκές των πλευρών στο θώρακα. Η βαρύτητα της κλινικής εικόνας ποικίλει. Στις πιο βαριές περιπτώσεις που απαιτείται και άμεση παρέμβαση, η απόφραξη του αναπνευστικού είναι σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί πολύ έντονη δυσκολία στην αναπνοή, το παιδί γίνεται μπλε και μειώνεται το επίπεδο συνείδησης.

 

Ποιά είναι η αντιμετώπιση της λαρυγγίτιδας;

Η αντιμετώπιση της λαρυγγίτιδας εξαρτάται από τη βαρύτητα της.

Σε ήπια νόσο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη λαρυγγίτιδα στο σπίτι. Κατά την κρίση βοηθά η έκθεση του παιδιού στον κρύο αέρα και η υγρασία. Δε χρειάζεται η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής ή αντιβηχικών σιροπιών.

Σε πιο βαριά νόσο, ο παιδίατρος σας μπορεί να χορηγήσει στο παιδί από του στόματος κορτιζόνη προκειμένου να μειωθούν η φλεγμονή και το οίδημα του λάρυγγα.

Σε ακόμη πιο σοβαρή νόσο θα χρειαστεί η μετάβαση το παιδιού στα επείγοντα για τη χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων ή και οξυγόνου.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα!

 

Πότε θα ανησυχήσετε;

  • Αν το παιδί κάνει υψηλό πυρετό
  • Αν η αναπνοή του παιδιού είναι δύσκολη
  • Αν δεν μπορεί να μιλήσει
  • Αν αλλάξει το χρώμα του δέρματός του και γίνει ωχρό ή μπλε
  • Αν αλλάξει το επίπεδο της συνείδησης του και δεν επικοινωνεί καλά μαζί σας

 

Η λαρυγγίτιδα τις περισσότερες φορές είναι ήπια και υποχωρεί χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία και να οδηγήσει σε απόφραξη του αεραγωγού του παιδιού. Απευθυνθείτε σε κάθε περίπτωση στον παιδίατρο σας και μην καταφεύγετε σε γιατροσόφια.