Παιδίατρος Δρ. Λαμπρινή Σταμάτη | Άρθρα | Οξεία μέση ωτίτιδα στα παιδιά

Η ωτίτιδα αποτελεί συχνό αίτιο πυρετού και λήψης αντιβίωσης στην παιδική ηλικία. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα μάλιστα είναι γνωστό ότι μεγάλο ποσοστό παιδιών θα εμφανίσουν ένα τουλάχιστον επεισόδιο ωτίτιδας μέχρι να πάνε σχολείο. Πιο επιρρεπή φαίνεται να είναι τα παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 4 ετών.

 

Τι είναι η οξεία μέση ωτίτιδα;

Είναι λοίμωξη που αφορά στο μέσο αυτί, την κοιλότητα δηλαδή που υπάρχει πίσω από τον τυμπανικό υμένα και επικοινωνεί μέσω ενός σωληνίσκου που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα με τον λαιμό. Φυσιολογικά στο μέσο αυτί υπάρχει αέρας και οποιεσδήποτε εκκρίσεις απομακρύνονται μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες όμως όπως το κρυολόγημα, η λοίμωξη του φάρυγγα, η παλινδρόμηση υγρού από το στομάχι ή οι αλλεργίες, η ευσταχιανή σάλπιγγα μπορεί να ‘πρηστεί’ με αποτέλεσμα το υγρό μέσα στο μέσο αυτί τελικά να εγκλωβιστεί. Στην περίπτωση αυτή στο υγρό που μένει μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια και να προκληθεί η λοίμωξη.

 

Γιατί τα παιδιά εμφανίζουν συχνότερα ωτίτιδα από τους ενήλικες;

Τα παιδιά ιδιαίτερα μεταξύ 2 και 4 ετών είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση ωτίτιδας γιατί η ανατομία στην γύρω περιοχή του αυτιού είναι διαφορετική από αυτή των ενηλίκων.

 

  • Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι πιο κοντή, σε πιο οριζόντια θέση και πιο στενή με αποτέλεσμα να φράσσει πολύ πιο εύκολα

 

  • Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή αλλιώς τα γνωστά μας ‘κρεατάκια’ διογκώνονται και επηρεάζουν και αυτά τη λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας;

Συνήθως οξεία μέση ωτίτιδα εμφανίζουν τα παιδιά μετά από μια ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με ρινική συμφόρηση. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο αυτί ενώ συχνό σύμπτωμα είναι και ο πυρετός. Στα πιο μικρά παιδιά που δεν μπορεί να εκφραστεί ο πόνος λεκτικά παρατηρούμε ανησυχία, δυσκολία στο φαγητό, ανεξήγητο κλάμα και ‘τράβηγμα’ του αυτιού. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς μπορεί να δουν υγρό να τρέχει από το αυτί του παιδιού λόγω μικρής τρυπούλας που μπορεί να δημιουργηθεί στον τυμπανικό υμένα από την πίεση που ασκεί το υγρό εσωτερικά. Ο τυμπανικός υμένας συνήθως όμως επουλώνεται μέσα σε μία εβδομάδα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία μέση ωτίτιδα;

Για την αντιμετώπιση της λοίμωξης δεν χρειάζεται πάντα αντιβίωση!

Η λοίμωξη μπορεί να οφείλεται σε ιό οπότε τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση. Την απόφαση για την θεραπεία θα την πάρει ο παιδίατρος ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, το ιστορικό και τα ευρήματα από την κλινική εξέταση. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται άμεσα η έναρξη αντιβίωσης ενώ σε κάποιες άλλες τηρείται στάση αναμονής και αρκεί η χορήγηση αντιφλεγμονωδών για την ανακούφιση του πόνου.

 

Πώς μπορώ να προλάβω την εμφάνιση οξείας μέσης ωτίτιδας;

  • Ο θηλασμός ιδιαίτερα εάν συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τους 6 μήνες ζωής βοηθά στην πρόληψη της ωτίτιδας

 

  • Το τάισμα με μπουκάλι πρέπει να γίνεται ενώ το μωρό βρίσκεται ανασηκωμένο και όχι ανάσκελα

 

  • Πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση των βρεφών και των παιδιών σε καπνό τσιγάρου

 

  • Η τήρηση του προγράμματος εμβολιασμού προφυλάσσει τα παιδιά από μικρόβια που δυνητικά προκαλούν ωτίτιδες