Πως θα κόψουμε την πάνα;
Η μετάβαση από την πάνα στο «γιογιό» είναι ένα σημαντικό βήμα για το μικρό σας και εσάς. Δεν θα πρέπει ωστόσο να αποτελεί πηγή άγχους καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και η πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα ακολουθώντας τις σωστές οδηγίες θα τα καταφέρετε.
Αυτό που σίγουρα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας είναι ότι η ετοιμότητα ενός παιδιού να απαλλαγεί από την πάνα δεν έχει να κάνει με την ηλικία του αλλά με την αντιληπτικές και κινητικές δεξιότητες που έχει κατακτήσει. Ένα παιδί μπορεί να δείχνει σημάδια ετοιμότητας στην ηλικία των 18 μηνών ενω άλλο μπορεί να μην είναι έτοιμο ακόμη και μέχρι την ηλικία των 3.
Ποια είναι όμως τα σημάδια που μας δείχνουν ότι ένα παιδί είναι έτοιμο για το «γιογιο»;
- Το μικρό σας μπορεί να ανεβάζει και να κατεβάζει μόνο του την πάνα του
- Δείχνει να ενοχλείται όταν η πάνα είναι βρεγμένη ή όταν νιώθει ότι κουβαλά ένα «φορτίο»
- Είναι σε θέση να ακολουθήσει απλές οδηγίες
- Η πάνα του μένει στεγνή για 1-2 ώρες
Εάν το παιδί δεν εμφανίζει αυτά τα σημάδια, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστείτε πολύ χρόνο και προσπάθεια για να τα καταφέρετε. Καλό είναι εάν προσπαθείτε μερικές εβδομάδες χωρίς αποτέλεσμα να κάνετε ένα διάλειμμα και να ξαναπροσπαθήσετε αργότερα.
Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι ακόμη και να πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, δεν είναι η κατάλληλη εποχή να ξεκινήσετε την εκπαίδευση εάν το παιδί περνά μια περίοδο έντονης άρνησης ή βιώνει έντονες αλλαγές στο περιβάλλον του, όπως τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια, τον ξαφνικό αποχωρισμό της μητέρας του για πολλές ώρες λόγω εργασίας ή ένα νέο ξεκίνημα στον παιδικό σταθμό.
Πως θα προετοιμάσετε το μικρό σας για τον αποχωρισμό της πάνας;
Μπορείτε κατά τη διάρκεια της αλλαγής της πάνας να του εξηγήσετε ότι τώρα που μεγαλώνει η διαδικασία θα αλλάξει σιγά σιγά. Καλό είναι να αρχίσει να καταλαβαίνει ποια είναι η βρεγμένη πάνα και ποια η καθαρή.
Αποφασίστε τι όνομα θα δίνεται στην ούρηση και στην κένωση του μικρού και αναφερθείτε σε αυτές με το όνομα που θα επιλέξετε.
Στην προετοιμασία του μικρού σας, βοηθά να παρατηρεί εσάς ενω βρίσκεστε στο μπάνιο καθώς η εκπαίδευση γίνεται και μέσα από τη διαδικασία της μίμησης.
Μπορείτε να ρίχνετε την κένωση του στη λεκάνη και να βάζετε το ίδιο να τραβά το καζανάκι για να αντιληφθεί την σημασία της διαδικασίας αυτής.
Να αγοράσετε μαζί με το παιδί το «γιογιο» του ή το καθισματάκι τουαλέτας εξηγώντας του το ρόλο του.
Τοποθετήστε αρχικά το «γιογιο» σε εμφανές σημείο στον χώρο που παίζει και δώστε του την ευκαιρία τις πρώτες μέρες να κάθεται εκεί ακόμη και με τα ρούχα του.
Θυμηθείτε ότι τα αγοράκια καλό είναι να μαθαίνουν την διαδικασία πρώτα καθιστά για να μην μπερδευτούν.
Και τώρα ξεκινά η εκπαίδευση
Αφού έχετε δώσει χρόνο στο παιδί να εξοικειωθεί με την νέα διαδικασία, μπορείτε σιγά σιγά να το ενθαρρύνετε να καθίσει στο «γιογιο» του ή στο καθισματάκι τουαλέτας, όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι η ώρα να κάνει κακά, όταν αρχίζει δηλαδή να το εκφράζει είτε λεκτικά είτε με κινήσεις όπως με το να κρατά την κοιλίτσα του ή να «σφίγγεται». Μπορείτε επίσης ανά διαστήματα να το ρωτάτε μήπως θέλει να χρησιμοποιήσει το «γιογιο».
Εάν γνωρίζετε ποια είναι η συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που το παιδί κάνει τα κακά του αφήστε το χωρίς πάνα χωρίς ωστόσο οποιαδήποτε πίεση. Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα συμβούν πολλά ατυχήματα. Ποτέ όμως μην μαλώσετε ή τιμωρήσετε το μικρό σας αν λερωθεί. Αδράξτε την ευκαιρία να του εξηγήσετε με απλά λόγια πώς αυτό μπορεί να αποφευχθεί.
Στο τέλος της διαδικασίας πρέπει να δείχνετε στο παιδί ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να σκουπιστεί με φορά από εμπρός προς τα πίσω. Υπενθυμίζετε του πάντα μετά τη διαδικασία να πλένει τα χέρια του.