Σταφυλόκοκκος στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Τι είναι ο Σταφυλόκοκκος;
Ο σταφυλόκοκκος είναι μικρόβιο που βρίσκεται στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματός μας και αποικίζει ιδιαίτερα τη μύτη, τον κόλπο, το περίνεο και το ορθό.
Υπό συγκεκριμένες συνθήκες που ευνοούν την υπερανάπτυξή του μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, συχνότερα στο δέρμα αλλά και σε άλλα όργανα του σώματος.
Υπάρχουν πολλά είδη σταφυλόκοκκου. Οι πιο συχνές λοιμώξεις όμως προκαλούνται από τον Χρυσίζοντα Σταφυλόκοκκο (Staphylococcus Aureus).
Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο Σταφυλόκοκκος;
Ο Σταφυλόκοκκος είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση
–δερματικών λοιμώξεων και λοιμώξεων μαλακών μορίων (μολυσματικό κηρίο, δοθιήνας, θυλακίτιδα, κυτταρίτιδα, ερυσίπελας)
–εντοπισμένων λοιμώξεων όπως η πνευμονία, η λοίμωξη των οστών (οστεομυελίτιδα), η λοίμωξη των αρθρώσεων (αρθρίτιδα), η βακτηριαιμία- ενδοκαρδίτιδα και λοιμώξεις του ουροποιητικού του νευρικού συστήματος της κοιλίας κ.α
-λοιμώξεων που προκαλεί η τοξίνη του όπως η τροφική δηλητηρίαση και το σύνδρομο του τοξικού σοκ, μια πολύ σοβαρή κατάσταση που εμφανίζεται με πυρετό και εξάνθημα
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις δερματικές λοιμώξεις;
Οι σταφυλοκοκκικές δερματικές λοιμώξεις διακρίνονται σε πιο σοβαρές που αφορούν και σε βαθύτερες στιβάδες του δέρματος (δοθιήνες, κυτταρίτιδα, ερυσίπελας) και σε πιο ήπιες που εμφανίζονται ως επιφανειακές δερματικές βλάβες (μολυσματικό κηρίο- impetigo).
Το μολυσματικό κηρίο είναι πολύ συχνό στην παιδική ηλικία και ιδιαίτερα στα παιδιά μεταξύ 2 με 5 ετών αν και μπορεί να προσβληθούν και μεγαλύτερες ηλικίες. Οφείλεται συνήθως σε σταφυλόκοκκο αλλά και σε στρεπτόκοκκο. Εμφανίζεται είτε σε προηγουμένως υγιές δέρμα ή δευτερογενώς σε τραυματισμένες περιοχές του δέρματος όπως εκδορές, τσιμπήματα ή περιοχές με έκζεμα.
Οι ζεστές και υγρές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση της λοίμωξης για αυτό και ταλαιπωρεί τους μικρούς ασθενείς ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι βλάβες εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, γύρω από τη μύτη, στα αυτιά, στα πόδια και στα χέρια. Οι βλάβες του δέρματος είναι χαρακτηριστικά κόκκινες, με φουσκαλίτσες που περιέχουν υγρό.
- Ποια είναι η θεραπεία του μολυσματικού κηρίου;
Οποιαδήποτε δερματική βλάβη πρέπει να αξιολογείται από τον παιδίατρο. Οι ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με τοπική αντισηψία και εφαρμογή τοπικής αντιβιοτικής αγωγής. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται χορήγηση αντιβίωσης από το στόμα ή σε σπανιότερες περιπτώσεις ενδοφλέβια αντιβίωση στο νοσοκομείο.
Έως ότου επουλωθούν οι δερματικές βλάβες ή τουλάχιστον τις 2 πρώτες μέρες από την έναρξη της αντιβίωσης θα πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με άλλα παιδιά.
- Πως θα προφυλαχθούν τα παιδιά από το να ‘κολλήσουν’ σταφυλόκοκκο;
Δυστυχώς η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο δεν προκαλεί ανοσία, που σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να κολλήσει αρκετές φορές σταφυλόκοκκο. Οι κανόνες που πρέπει να τηρούν τα παιδιά για να προφυλαχθούν είναι απλοί:
-Να πλένουν τα χέρια τους συχνά με σαπούνι και νερό
-Να μην μοιράζονται προσωπικά αντικείμενα όπως πετσέτες, ρούχα, χτένες κλπ.
-Να καλύπτονται οι περιοχές που έχουν μολυνθεί. Το ξύσιμο της μολυσμένης περιοχής μπορεί να μεταφέρει το μικρόβιο και σε άλλα μέρη του σώματος που ακουμπά το παιδί
-Τα νύχια να είναι κοντά κομμένα και καθαρά
Πηγή: UptoDate, American Academy of Pediatrics