Παιδίατρος Δρ. Λαμπρινή Σταμάτη | Άρθρα | Τι να κάνω για να μην αρρωσταίνει το μικρό μου συνέχεια;

Πολλοί γονείς ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο όπου οι ιώσεις και τα κρυολογήματα βρίσκονται σε έξαρση, ρωτούν ποιο είναι το μυστικό ώστε να προφυλάξουν τα παιδιά τους από το να αρρωστήσουν. Πολλές φορές μάλιστα ζητούν τη συνταγογράφηση συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών.

Στην πραγματικότητα το μυστικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού κρύβεται σε 6 απλά βήματα.

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η σωστή διατροφή προσφέρει στον οργανισμό των παιδιών όλα τα απαραίτητα συστατικά ώστε να χτίσουν ένα γερό ανοσοποιητικό. Και όταν λέμε σωστή διατροφή εννοούμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες Α, C και Ε, προβιοτικά και φυτικές ίνες. Επιλέξτε λοιπόν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο ποικιλία φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, κρέας, ψάρια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και καλά λίπη όπως το ελαιόλαδο, το αγνό βούτυρο και το αβοκάντο. Μην ξεχνάτε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα “αδυνατίζουν” το ανοσοποιητικό!

ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Θηλάστε τα παιδιά σας! Το μητρικό γάλα είναι δώρο για το μικρό σας. Μια πλήρης τροφή που προσφέρει έτοιμα αντισώματα και πλήθος άλλων ουσιών που προστατεύουν τον οργανισμό του από λοιμώξεις.

ΚΑΛΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ
Πολλά μικρά παρασυρόμενα από το παιχνίδι ξεχνούν να πιούν νερό. Φροντίστε να τους υπενθυμίζετε συχνά να πίνουν νερό και μην τα αφήνετε να ξεδιψούν με αναψυκτικά!

ΥΠΝΟΣ
Έχει βρεθεί σε μελέτες ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει τη δράση πολλών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Φροντίστε λοιπόν ο ύπνος των παιδιών να είναι επαρκής και καλής ποιότητας ακολουθώντας συγκεκριμένη ρουτίνα πριν το παιδί πάει για ύπνο και απομακρύνοντας τουλάχιστον μισή ώρα πριν κοιμηθεί τις οθόνες.

ΑΣΚΗΣΗ
Ωθήστε το παιδί να ασκείται καθημερινά είτε συμμετέχοντας σε οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα ή βγαίνοντας στη φύση για ποδήλατο, περπάτημα η ομαδικό παιχνίδι με φίλους. Και βέβαια τα οφέλη της άσκησης δεν περιορίζονται μόνο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η άσκηση βοηθά στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, στην ενδυνάμωση του μυοσκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος κ.α.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Μάθετε στα παιδιά πώς να τηρούν σωστά τους κανόνες υγιεινής από μικρή ηλικία. Πρέπει να γνωρίζουν ότι πλένουμε τακτικά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα τα χέρια μας και όταν βήχουμε η φτερνιζόμαστε καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με το εσωτερικό του αγκώνα η ένα χαρτομάντιλο που αμέσως πετάμε.