
Ψυχοκινητική εξέλιξη βρεφών 11-12 μηνών- Συμβουλές προς τους γονείς

Στην ηλικία αυτή το μωρό σας, ξεκινά να κάνει τα πρώτα του βήματα, είτε στηριζόμενο σε έπιπλα ή κρατώντας του το ένα χεράκι.
Αποκτά καλύτερη συνεργασία ματιών-χεριών και χρησιμοποιεί τα χέρια και τα δάκτυλά του πιο αποτελεσματικά.
Η επικοινωνία πλέον μαζί του βελτιώνεται μέσα από πολλούς διαφορετικούς τρόπους όπως χειρονομίες (δείχνει, χαιρετά), ήχους, κάποιες μεμονωμένες ίσως λέξεις. Η απόκρισή του μέσω του μπαμπαλίσματος αρχίζει να θυμίζει διάλογο μαζί σας.
Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του βρέφους σε αυτήν την ηλικία?
Σημαντικότερος τρόπος απόκτησης νέων δεξιοτήτων σε αυτήν την ηλικία είναι το παιχνίδι.
Πρωταρχική σημασία έχει η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για το μωρό. Πρέπει λοιπόν να καλύψετε τις πρίζες και τις γωνίες των επίπλων με τα κατάλληλα προστατευτικά και να βάλετε στις σκάλες πορτούλες. Πρέπει ακόμα να απομακρύνετε ελαφριά αντικείμενα από τα οποία μπορεί το μωρό να κρατηθεί για να σηκωθεί.
Είναι σημαντικό σε αυτήν την ηλικία η καθημερινή επαφή του βρέφους έστω και για λίγα λεπτά με βιβλία με διαφορετικές υφές και χρώματα, ήχους και μουσική. Έχετε τα βιβλία του σε μέρος που μπορεί να τα φτάνει. Μπορείτε να του διαβάζετε ιστοριούλες αλλάζοντας για τους χαρακτήρες τον τόνο της φωνής σας και χρησιμοποιώντας διαφορετικές εκφράσεις προσώπου. Καθώς διαβάζετε κάντε του ερωτήσεις δίνοντας μετά από λίγο την απάντηση. Μπορείτε να το αφήνετε μόνο του να αλλάζει σελίδες.
Άλλα παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη του μωρού είναι τα τουβλάκια, τα παζλ με μεγάλα κομμάτια, τα σετ ζωγραφικής για αυτήν την ηλικία. Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε παιχνίδια ρόλων όπως το σετ του γιατρού, η κουζίνα, το τηλέφωνο κ.α καθώς σε αυτήν την ηλικία το μωρό σας αρχίζει να σας μιμείται (μιλά στο τηλέφωνο, πατά κουμπιά στο τηλεχειριστήριο, χτενίζει τα μαλλιά).
Ξεκινήστε να επιβραβεύετε ό,τι πετυχαίνει το μωρό σας. Ωστόσο είναι σημαντικό από αυτήν την ηλικία να μάθετε στο παιδί να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Έτσι όταν εκδηλώνει θυμό και νεύρα σε περίπτωση που δεν καταφέρνει κάτι, με ήρεμο τόνο εξηγήστε του ότι το καταλαβαίνετε και βοηθήστε το με ο,τι δεν καταφέρνει μόνο του. Μην διστάζετε να λέτε ‘όχι’ σταθερά σε επικίνδυνες ή άσχημες συμπεριφορές εξηγώντας το γιατί. Έπειτα τραβήξτε του την προσοχή με κάτι άλλο.
Δώστε στο μωρό σας την ευκαιρία να νιώσει ανεξάρτητο καθώς ντύνεται η τρώει.