Παιδίατρος Δρ. Λαμπρινή Σταμάτη | Άρθρα | Ψυχοκινητική εξέλιξη παιδιών 2 ετών- Συμβουλές προς τους γονείς

Από την ηλικία των 2 ετών και έπειτα το μικρό σας θεωρείται πλέον νήπιο καθώς βλέπουμε να χάνει τα μωρουδίστικα χαρακτηριστικά του τόσο ως προς την σωματική του διάπλαση-ψηλώνει και γίνεται πιο λεπτοφυές- όσο και ως προς την ψυχοκινητική του ωριμότητα. Είναι η ηλικία που συμβαίνουν πολλές, γρήγορες και ταυτόχρονες αλλαγές στους τομείς της κινητικότητας, της αντίληψης, της συναισθηματικής ωρίμανσης και του λόγου.

Το μικρό σας κατά τη διάρκεια του δεύτερου χρόνου μαθαίνει να τρέχει, να χοροπηδά, να ανεβαίνει με βοήθεια σκαλιά, να περπατά στις μύτες τον ποδιών του και να στέκεται στο ένα του πόδι.

Αναπτύσσει επίσης και την λεπτή του κινητικότητα ώστε να καταφέρνει να βουρτσίζει τα δόντια του και να χτενίζεται, να χτίζει πύργο με 4 κύβους και να κρατά το μολύβι με πιο ώριμη λαβή.

Το παιχνίδι του εμπεριέχει πια πολλή δόση φαντασίας καθώς προσδίδει σε αντικείμενα ρόλους. Φτιάχνει παζλ 3-4 κομματιών και μπορεί να κατηγοριοποιήσει τα παιχνίδια του κατά τύπο, χρώμα ή σχήμα.

Ως προς τον λόγο του δε, αρχίζει πια να μιλά πολύ περισσότερο με προτασούλες 2- 4 λέξεων και με λεξιλόγιο που συνεχώς εμπλουτίζεται.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων;

Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς:

Για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των παιδιών σε αυτήν την ηλικία το πιο αποτελεσματικό μέσο είναι το παιχνίδι. Είναι καιρός να αγοράσετε στο μικρό σας ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες. Εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό για συχνές επισκέψεις στην παιδική χαρά. Στην κούνια, στις σκάλες από σχοινιά και στο τραμπολίνο μαθαίνει να ισορροπεί και να συντονίζει τις κινήσεις κορμού και ποδιών. Μέσα στο σπίτι περάστε χρόνο με το μικρό σας χορεύοντας ιδίως τραγουδάκια που υποδεικνύουν κινήσεις του σώματος κι επιτρέψτε στο παιδί υπό την επίβλεψή σας πάντα να σκαρφαλώνει και να ξεπερνά εμπόδια. Φτιάξτε μαζί του παζλ της ηλικίας του και ζωγραφίστε βοηθώντας το έτσι να κατακτήσει ικανότητες λεπτής κινητικότητας. Διαβάστε πολλά βιβλία με εικόνες και παραμύθια και περιορίστε στο ελάχιστο την παρακολούθηση σε οθόνη.