Παιδίατρος Δρ. Λαμπρινή Σταμάτη | Άρθρα | Πρακτικές συμβουλές για επιτυχή ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα πολύτιμο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο νεογνό σας αλλά και σε εσάς την ίδια.
Το μητρικό γάλα θεωρείται η ιδανική τροφή για το μωρό καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του και μάλιστα στη σωστή αναλογία ανάλογα με την ηλικία του.
O θηλασμός προστατεύει τα βρέφη από λοιμώξεις προσφέροντας έτοιμα αντισώματα και άλλες αμυντικές ουσίες για την καταπολέμηση ιών και βακτηρίων. Προστατεύει επίσης από αλλεργίες, γαστρεντερικά και αναπνευστικά προβλήματα ενώ μειώνει τον κίνδυνο απώτερων παθήσεων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Εκτός όμως από τα οφέλη του θηλασμού στη σωματική υγεία του μωρού υπάρχουν σημαντικά οφέλη και για την ψυχική του υγεία, καθώς μέσω της διαδικασίας του θηλασμού ενισχύεται η σύνδεση μητέρας-βρέφους.
Εσείς ως μητέρα εκτός από την ικανοποίηση ότι προσφέρετε στο μωρό σας ένα πολύτιμο αγαθό για την υγεία του, λάβετε υπόψη και τα προσωπικά οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει ο θηλασμός όπως η προστασία από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών αλλά και από πληθώρα άλλων παθήσεων. Θυμηθείτε επίσης ότι οι μαμάδες που θηλάζουν επανέρχονται γρηγορότερα στο επιθυμητό για εκείνες βάρος.

 

Βασικές αρχές θηλασμού

  • Το πρώτο βήμα για την επιτυχή εδραίωση του θηλασμού είναι η επαφή δέρμα με δέρμα του μωρού σας με εσάς αμέσως μετά τον τοκετό.
  • Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η συν-διαμονή σας με το νεογέννητο στο δωμάτιο του μαιευτηρίου (rooming-in).
  • Ο θηλασμός δεν γίνεται με πρόγραμμα αλλά κατ’ απαίτηση του μωρού σας. Γίνεται λοιπόν ελεύθερα και χωρίς ωράριο όταν το ζητά το μωρό. (Τα γεύματα του νεογνού είναι περίπου 8-12/24ωρο). Καλό είναι να αναγνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια πείνας ώστε να τοποθετείτε εγκαίρως το μωρό σας στο μαστό. Εάν κλαίει έντονα τότε δυσχεραίνεται σημαντικά η έναρξη του θηλασμού.

Πρώιμα σημάδια πείνας:     Ανησυχία του μωρού, άνοιγμα του στόματος, γύρισμα του κεφαλιού και αναζήτηση
Μέτρια σημάδια πείνας:      Τέντωμα του μωρού, αυξημένη κινητικότητα, βάζει το χέρι στο στόμα
Τελικά σημάδια πείνας:       Κλάμα, έντονη ανησυχία, κοκκίνισμα

Όταν το μωρό σας κλαίει και είναι πολύ ανήσυχο θα πρέπει πρώτα να το ηρεμήσετε παίρνοντάς το αγκαλιά, τοποθετώντας το γυμνό πάνω στο στήθος σας, μιλώντας του και                                          χαϊδεύοντάς το. Αφού ηρεμήσει τότε προσφέρετέ του το στήθος.

  • Όσο περισσότερο θηλάζει το μωρό τόσο πιο πολύ διεγείρεται ο μαστός για την παραγωγή του γάλατος.
  • Αποφεύγουμε εάν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι να δώσουμε στο μωρό μας γάλα με μπιμπερό ή να δώσουμε πιπίλα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της ‘σύγχυσης θηλών’. Σε αυτήν την περίπτωση το μωρό συνηθίζει στην ευκολία της τεχνητής θηλής και σταματά να προσπαθεί να αντλήσει γάλα από τη θηλή του μαστού.

 

Η τεχνική του θηλασμού

  • Πριν από κάθε θηλασμό πλένετε τα χέρια σας
  • Καθίστε αναπαυτικά με την πλάτη σας να στηρίζεται (εάν δεν θηλάσετε ξαπλωμένη)
  • Επιλέξτε μία από τις θέσεις θηλασμού που σας βολεύει (καλό είναι να αλλάζετε θέσεις θηλασμού)
  • Είναι πολύ μεγάλης σημασίας η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Πάντα φέρνετε το μωρό στο στήθος και όχι τo ανάποδο. Τα τέσσερα δάχτυλα του χεριού είναι στο κάτω μέρος του στήθους και ο αντίχειρας σε σχήμα c στο πάνω μέρος του στήθους. Όλα τα δάχτυλα είναι μακριά από τη θηλαία άλω. Το μωρό πρέπει να συλλάβει σωστά την θηλή.
    Σωστή σύλληψη της θηλής: Το κάτω χείλος είναι ανεστραμμένο προς τα έξω και τα χείλη καλύπτουν ολόκληρη τη θηλαία άλω.
  • Μπορείτε να πιέσετε τη θηλή σας για να βγάλει μικρή ποσότητα γάλακτος αμέσως πριν την προσφέρετε στο μωρό.
  • Εάν θέλετε να απομακρύνετε το μωρό από τη θηλή σε περίπτωση που δεν την έχει συλλάβει σωστά, τοποθετήστε το μικρό σας δάκτυλο πάνω στη θηλή σας και τραβήξτε την έξω από το στόμα του μωρού. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τυχόν τραυματισμό της θηλής.

Καλό είναι να μην εναλλάσσετε τους μαστούς κατά τη διάρκεια ενός γεύματος αλλά να θηλάζετε από έναν μαστό σε κάθε γεύμα.
Δεν πρέπει να αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται στο στήθος ή να ‘πιπιλάει’.
Να θυμάστε ότι κατά την νεογνική περίοδο (έως 30 ημερών) καλό είναι να μην αφήνετε πάνω από 4 ώρες νηστικό το μωρό σας ιδίως τη νύχτα.

 

Πώς καταλαβαίνω ότι το μωρό μου θηλάζει επαρκώς;

Το γάλα που παράγετε τα πρώτα 24ωρα ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα και διαφέρει στη σύνθεσή του από το γάλα που παράγεται αργότερα. Επίσης είναι μικρής ποσότητας καθώς οι απαιτήσεις του μωρού σας τα πρώτα 24ωρα είναι μικρές. (Το μέγεθος του στομαχιού του τις πρώτες 2 μέρες μοιάζει με αυτό ενός κερασιού και χωρά περίπου 2,5-7 ml).
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι τα νεογνά μέχρι την 3η μέρα ζωής χάνουν έως και 10% του βάρους γέννησης το οποίο αναπληρώνουν έως την 10η μέρα ζωής περίπου ή έως την 15η μέρα εάν είναι αποκλειστικώς θηλάζοντα. Έπειτα προσλαμβάνουν περίπου 150-210 γραμμάρια ή και περισσότερα/ ημέρα.
Η πιο αξιόπιστη ένδειξη ικανοποιητικής σίτισης του μωρού σας, εκτός από την πρόσληψη βάρους που εκτιμάται από τον παιδίατρο, είναι η αλλαγή 6-7 βρεγμένων πανών την ημέρα.

 

Περιποίηση θηλών μαστού:

  • Δεν θα πρέπει να πλένετε τις θηλές σας μεταξύ των γευμάτων
  • Κατά το πλύσιμο δεν θα πρέπει να τρίβετε τις θηλές
  • Μετά το τέλος κάθε γεύματος αλείφετε μικρή ποσότητα γάλατος πάνω στις θηλές σας